OTVÁRACIE HODINY: Po.-Pi. 7:00 – 17:00, Sobota 7:00 – 12:00
OTVÁRACIE HODINY: Po.-Pi.: 7:00 – 17:00, Sobota: 7:00 – 12:00

Ktorá strecha je najlacnejšia?

Ktorá strecha je najlacnejšia?
13. januára 2022 Wordbajan Wordpress

Výber vhodnej strechy je častokrát neľahká záležitosť, pretože na trhu existuje veľa materiálov a typov striech. Hlavný parameter, ktorý vplýva na výslednú cenu strechy je jej tvar. Použitie drahších materiálov na strechu s jednoduchým tvarom je finančne menej náročné ako použitie lacnejších materiálov na tvarovo zložitejšiu strechu. V tomto článku Vám opíšeme, ktorá strecha je najlacnejšia a čo netreba podceniť pri jej výbere.

Delenie striech podľa tvaru

Základne delenie rozdeľuje strechy na sedlové, valbové, ihlanové, pultové a ploché. Strechy manzardové a členité patria medzi tvarovo najviac komplikované a teda aj najdrahšie. Výsledná cena strechy nezáleží len od použitých materiálov, pretože ak sa rozhodnete pre podkrovie s vikiermi, musíte počítať s vyššími nákladmi. Pri tomto variante je práca s krovom a konštrukcia oveľa náročnejšia. Zlé prevedenie takéhoto typu strechy má za následok vznik miest, na ktorých sa v budúcnosti budú tvoriť poruchy a tepelné mosty.
V rámci tvaru sú teda najlacnejšie strechy sedlové, pultové a ploché – teda tie, s jednoduchým tvarom.

Delenie striech podľa ceny krytiny

Medzi najlacnejšie krytiny, ktoré na trhu nájdete patria jednoduché plechové a bitúmenové krytiny. Pri prieskume vhodných materiálov narazíte aj na rôzne bezúdržbové plastové imitácie šindľovej strechy, ktoré Vás môžu osloviť ich pomerne nízkou cenou, no sú to hlavne okrajové formáty.
Do strednej cenovej skupiny patria krytiny betónové, pálené a povrchovo upravené plechové. Avšak každá z nich má aj svoje vlastné cenové rozpätie. Na výslednú cenu vplýva najmä typ povrchovej úpravy, ktorý zvyšuje životnosť a odolnosť krytiny. Najväčšie cenové rozpätie je pri plechových krytinách, pretože ich cena závisí od mnohých parametrov, napríklad aj od krajiny pôvodu základnej oceľovej suroviny.
Najviac teda zaplatíte za krytiny bridlicové a medené, naopak tie najlacnejšie sú veľkoformátové lisované plechové krytiny a bitúmenové šindle. Zlatým stredom je plech a taktiež aj pálené a betónové škridle. Je veľmi dôležité dodať, že konečná čiastka závisí od verzie krytiny. Základné varianty stoja častokrát o polovicu menej ako najdrahšie verzie produktu. Konečné rozhodnutie sa samozrejme odvíja od Vašich preferencií, no pri výbere správneho materiálu nezabudnite brať do úvahy aj jeho úžitkové vlastnosti a životnosť produktu.

Delenie striech podľa materiálu

Strešné krytiny sa rozdeľujú na dve veľké skupiny – ľahké a ťažké. Betónové a pálené krytiny sú najrozšírenejšími ťažkými krytinami, ktoré sa v našich končinách tešia vysokej obľube. Medzi vcelku unikátne materiály patrí bridlica, avšak kvôli pomerne vysokej cene sa neočakáva jej masové použitie.
Plech patrí do skupiny ľahkých krytín. Jeho medenú verziu nájdete pomerne zriedkavo a to najmä na historických sakrálnych stavbách. Avšak kvôli jeho vysokej cene sa do zoznamu cenovo prijateľných krytín nedostane. Oceľové krytiny majú až 6 – vrstvovú povrchovú úpravu, ktorá zvyšuje životnosť a cenu tohto materiálu. V minulosti sa popularite tešili vláknocementové krytiny, ktoré obsahovali zakázaný azbest. Aj napriek ich pozmenenému a bezpečnému zloženiu nie sú v súčasnosti žiadané. Bitúmenové pásy, šindle a veľkoplošné vlnovky uzatvárajú skupinu ľahkých krytín. Spomínané vlnovky sú síce najlacnejšie, no uvidíte ich najmä na hospodárskych budovách a nie na rodinných domoch.

Pár slov na záver

Ak to teda zhrnieme, výsledná cena strechy nezáleží len od ceny materiálu, ale aj od jej tvaru a veľkosti. Pri cenovej kalkulácií je dobré mať na pamäti nasledujúce faktory:

  • Najlacnejšie krytiny nie sú automaticky najvýhodnejšie, no tie najdrahšie nemusia byť najlepšou voľbou, najmä ak nepredstavujú vhodné riešenie pre Váš zámer.
  • Strechy s komplikovaným tvarom sú v porovnaní s tými jednoduchými oveľa drahšie. Kvôli elementom ako sú vikiere si budete musieť siahnuť do vrecka hlbšie.
  •  Pri strechách s komplikovaným tvarom ešte ostaneme. Ako bolo spomenuté už na začiatku článku, tento typ striech je náchylný na tvorbu problémových miest a tepelných mostov.
  • Nepodceňujte výber materiálu s vhodnou povrchovou úpravou, pretože strecha je každodenne vystavená poveternostným podmienkam. Správny materiál predĺži životnosť strechy a zamedzí jej predčasnému znehodnoteniu.
  •  Lacnejšie strechy je ideálne použiť na prístrešky, hospodárske budovy, technické objekty alebo prístavby.
  • Majte na pamäti, že strecha nie je len krytina. Do výslednej ceny vstupuje aj krokvová konštrukcia, fólie, izolačné vrstvy a odkvapový systém.

Zdroj: krytina.sk

0 Comments

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*